Elstartolt a „REJTETT PORTYA 2019”

2019.09.13

Megkezdődött az ezred őszi felderítő gyakorlata, a "REJTETT PORTYA 2019" a Bakonyban. A háromhetes gyakorlat során a huszonnégyesek az összes náluk rendszeresített felderítő eszközt használni fogják, bevetnek különböző típusú felderítő drónokat, hőkamerákat, lokátorokat, zavaró eszközöket is, az ejtőernyős beosztású katonák pedig éjszakai ugrást hajtanak végre.

Az évente megrendezett kiképzési feladat során a felderítő alegység a parancsnok döntéshozatali mechanizmusát valós idejű felderítési adatok biztosításával segíti, a törzs pedig a békevezetéstől eltérő működést gyakorolja. Így garantálható, hogy megfelelően járjanak el az országvédelmi feladatok végrehajtása során kialakult harcászati helyzet megoldásának megtervezésében, megszervezésében, vezetésében és végrehajtásában.

Az előkészületek vasúti berakással kezdődtek: a katonák a gyakorlaton használt harcjárműveket és egyéb technikai eszközöket vasúton szállították a gyakorlótér közelébe. A Bakonykúti térségében elhelyezkedő Baja táborban a felállított sátrakat álcahálóval és gyorstelepítésű drótakadállyal szerelték fel, hogy a valóságot a lehető legjobban megközelítő környezetben történhessen a törzs gyakorlása.

A gyakorlat végrehajtásában más magyar alakulatok kijelölt erői is közreműködnek: a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH Bakony Harckiképző Központ, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem.

Írta: Pallás Lilla hadnagy

Fotók: Pallás Lilla hadnagy és Bódi László őrvezető