Újra felderítők futottak az Eged-hegyen

2020.08.06

Tíz éve még semmi különös nem volt abban, ha felderítő katonák futottak az egri dombokon és hegyeken, hiszen a 24-es zászlóalj katonái naponta tréningeztek a környéken.

Jelenleg a debreceni laktanya ad otthont a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednek. Az ezred Egerhez történő kötődése nem csak abban nyilvánul meg, hogy viseli az egykori zászlóalj nevét, hanem folytatja annak hagyományait is. Ilyen például a katonák állóképességét igénybe vevő sporteseményeken való részvétel, vagy a parancsnok vezetésével végrehajtott, és az ezred teljes személyi állományát érintő heti testnevelés foglalkozás is.

Július 28-án - rendhagyó módon - nem a szokásos debreceni sportpálya adott otthont az "ezred tesiként" emlegetett foglakozásnak. A parancsnok ezúttal az Egerben található, több mint 400 méter magas Nagy-Eged hegy leküzdését tűzte ki célul. A rendezvényen való részvételre önként jelentkezhettek a katonák, de természetesen, aki részt vett a kihívásban, nem mentesült a heti közös testnevelés foglalkozás alól.

A futás 8 órakor indult az Érsek-kertben található szökőkút mellől, és a körülbelül 13,5 kilométer megtétele után is ugyanide kellett visszaérkezni. A legnagyobb kihívást azonban nem a távolság, hanem a közel 400 méteres szintkülönbség okozta. Annak ellenére, hogy az esemény nem futóverseny volt, természetesen a versenyszellem minden részvevőben megjelent. Bár elsősorban mindenkinek a saját akaratát kellett leküzdenie, hogy azzal az eredménnyel teljesítse a távot, amit célul tűzött ki magának. A leggyorsabb futóknak 70-80 perc elegendő volt, de 120 perc alatt mind a 36 részvevő beérkezett a kijelölt helyre.

Írta: Koós Sándor hadnagy

Fotók: Bódi László őrvezető