Hírek - Napi élet

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái, a hagyományoknak megfelelően, idén is futással búcsúztatják a 2019-es évet.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái kihasználták a december elejei havazást és igazán zord körülmények között tartották meg idei téli kiképzésüket.

A "REJTETT PORTYA 2019" elnevezésű gyakorlat szakmai napján a felderítő ezred a Magyar Honvédség szervezeteinek vezető állományát és felderítő szakembereit fogadta.

Az ezred őszi gyakorlatán a katonák nem csak felderítő szakfeladatokat látnak el. A logisztikai állomány - önkéntes területvédelmi tartalékosok közreműködésével - a háttérben dolgozik azért, hogy a gyakorlat végrehajtásához szükséges infrastruktúra rendelkezésre álljon. Kitartó munkájuk nélkülözhetetlen a REJTETT PORTYA sikeréhez.

Megkezdődött az ezred őszi felderítő gyakorlata, a "REJTETT PORTYA 2019" a Bakonyban. A háromhetes gyakorlat során a huszonnégyesek az összes náluk rendszeresített felderítő eszközt használni fogják, bevetnek különböző típusú felderítő drónokat, hőkamerákat, lokátorokat, zavaró eszközöket is, az ejtőernyős beosztású katonák pedig éjszakai ugrást...

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred ejtőernyősei éjszakai körülmények között is magabiztosan érnek célba.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred búvárai a felszerelés és karbantartási ismereteiket elevenítették fel, illetve a búvárokat érintő egészségkárosító hatásokról és azok megelőzéséről tanultak.

Ejtőernyős gyakorlatot tartottak az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítői a napokban, Hajdúhadházon. A kiképzésen nemcsak a felderítő katonák, hanem a törzs tagjai is gyakorolhatták a helikopterből ereszkedést.

Április 4-én az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred sportnappal összekötött ünnepség keretében emlékezett meg az 1949-ben, Esztergomban megalakult jogelődjére, az 1. Páncélos Felderítő Zászlóaljra.

Március utolsó napján 50 felderítő katona várta a rajtjelet Nagykanizsán, a Spartan Race Sprint versenyen. Nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy gyakorló öltözetben és bakancsban teljesítik a 7,2 kilométer hosszú, 20 akadállyal nehezített pályát.

A Pilótanélküli Felderítő Repülő Század mesteroperátorai az SUAV alaptanfolyam szakmai részét tartották a képzésen résztvevők számára.

Komplex képzésen vettek részt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítő és csapatfelderítő századának katonái a napokban. A "Vector 21" elnevezésű, lézeres távolságmérővel egybeépített, digitális binokuláris távcső használatáról a svájci gyártó cég munkatársa tartott angol nyelvű felkészítést.

További hírek

Április 4-én az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred sportnappal összekötött ünnepség keretében emlékezett meg az 1949-ben, Esztergomban megalakult jogelődjére, az 1. Páncélos Felderítő Zászlóaljra.

A Felderítő Ezredhez is ellátogatott Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, március 7-én, csütörtökön.