A korlátozott látási viszonyok közötti menekítést gyakorolták a felderítők

2021.11.26

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonáinak kiképzése igen sokrétű: ezúttal a látás elvesztését imitálva fejlesztették képességeiket.

A katona szolgálatban vagy szolgálaton kívül bármikor válhat baleset vagy bűncselekmény áldozatává, így látása rövidebb vagy hosszabb időre elveszhet. De a korlátozott látási viszonyok - például teljes sötétség - is nehezíthetik a normális tájékozódást. Ezekre a helyzetekre készíti fel a katonákat az MH Altiszti Akadémia alapszintű tréningje, melyet Nagy Zoltán különleges rendeltetésű támogató tréner fejlesztett ki és tartott meg a felderítőknek. Hivatalos elnevezése: korlátozott látási viszonyok közötti műveleti tevékenység és menekítés támogató technikák tréningje, vagyis röviden KLV-META.

Az elméleti és gyakorlati felkészítés fő célja a korlátozott látási viszonyok közötti műveleti, mentési, önmentési, valamint tájékozódási és harcászati képességek továbbfejlesztése. Ez azt jelenti, hogy ha a katonák olyan élethelyzetbe kerülnek, amikor látásukat részlegesen vagy teljesen elveszítik, akkor is fontos, hogy tudjanak tudatosan cselekedni, valamint a maguk és társaik biztonságáról gondoskodni. A látás mesterséges korlátozásával hatékonyan imitálható a harctéri vagy más beavatkozási stressz is, ilyen helyzetben ugyanis előfordulhatnak olyan tünetek, mint a pánik, a megdermedés, a teljes kontroll nélküli akaratlan mozgás, kapkodás, mely rendszerint többet árt, mint segít. Ezeknek a terheléseknek az enyhítésére a résztvevők idegrendszerét is igyekeznek kondicionálni, edzik a testüket, lelküket, a tájékozódó képességeiket, mozgásdinamikájukat, valamint a térérzékelésüket is.

A felkészítés során a hallgatók megtanulják, miként kell gép- és harcjárműből kimenekülni vagy bajtársunkat kimenekíteni akkor, ha sérülés vagy egyéb körülmények folytán sérül vagy megszűnik a látásunk. Fontos, hogy a terhelés lépcsőzetesen történjen, vagyis a tanultakat folyamatosan ismételgetve, lépésenként nehezedjenek a feladatok a katonák számára.

Nagy Zoltán korábban - látóként - a mentőknél és a tűzoltóknál szolgált, azonban 10 évvel ezelőtt, mikor ténylegesen elvesztette látását, máshogyan kezdte hasznosítani a szolgálati évek megszerzett tapasztalatát. Jelenleg az MH Altiszti Akadémia honvédelmi alkalmazottja, és katonáknak tart hasonló felkészítő tréningeket. A rendszert, mely segítségével hatékonyabbá lehet tenni a korlátozott látási viszonyok közötti tájékozódást, észlelést és kommunikációt, ő maga fejlesztette ki.

Zoltán elmondása szerint a tréning nem csupán műveleti helyzetben alkalmazható hatékonyan, hanem civil környezetben is hasznos lehet. A katonák megtanulnak például az előttük lezajló baleset vagy tűzesetnél is hathatósan fellépni, a helyszínről való biztonságos evakuálásban segédkezni.

Írta és fotók: Pallás Lilla hdgy.