A lenyugvó nap rejtekében

2021.07.07

Éjszakai ejtőernyőzéssel indult a 72 órás feladatvégrehajtás a STRONG WILL 2021 gyakorlaton.

Még a fűszál se rezzent 2021. július 5-én a Hajdúszoboszlói Repülőtéren, ahol napnyugtát követően, teljes szélcsendben ugrottak a felderítő ezred ejtőernyősei. A különleges kiképzési foglalkozás a STRONG WILL 2021, nemzetközi felderítő gyakorlat keretében valósult meg, melyen a magyar honvédek mellett lengyel katonák is részt vesznek.

A felderítők - egyéni képesítésüknek megfelelően - bekötött körkupolás, illetve légcellás ejtőernyővel ugrottak ki a Mi-17 típusú helikopterből, 500 és 3000 méter magasságból. A feladatot természetesen nehezítették a korlátozott látási viszonyok és a teljes szélcsend, de a már nagy rutinnal rendelkező ejtőernyősök ezek ellenére is sikeresen teljesítették a feladatokat. A földet érést követően pedig a katonák fegyverrel biztosították a helikopter leszállási pontját, ahogy azt valós helyzetben is tennék.

A felderítő ezred STRONG WILL 2021 elnevezésű, komplex felderítő szakharcászati gyakorlata 2021. június 28-tól 2021. július 9-ig tart. Egyik jellegzetes motívuma a 72 órás folyamatos végrehajtás, mely során a katonák három napon keresztül egyáltalán nem térnek vissza tábori körleteikbe, hanem - éles feladatot imitálva - kint végzik feladataikat a gyakorlótéren. A hangsúly az ezred felderítő képességeinek fejlesztésén, valamint a rendszeresített felderítő eszközök éles bevetésén van. A 72 órás mozzanat a mélységi felderítő csoportok ejtőernyős kijuttatásával, napnyugtakor kezdődött.


Írta: Pallás Lilla hadnagy

Fotók: Pallás Lilla hadnagy és Bódi László őrvezető