A Spartan Race-re készültek a felderítők

2019.03.14

Javában készülnek a Felderítő Ezred katonái a március végi nagykanizsai Spartan Race-re, ahol kötelékben fogják teljesíteni az akadályokkal tűzdelt távot.

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred "spártai futó" állománya Budapestre utazott, hogy egy speciális OCR (Obstacle Course Racing) akadálypályán gyakoroljon a március 31-i megmérettetésre. Az ezred kiemelt létszámmal, 50 fővel, gyakorló ruházatban, kötelékben teljesíti a távot, melyre korábban eddig nem volt példa.

A budapesti "Sziget Grund" akadálypályán a felkészülést a Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség (TEFUTSZ) szakmai igazgatója, egyben hivatásos OCR edző, Zimányi Gábor segítette. A szövetség különböző távokon különböző erősségű OCR versenyeket, bajnokságokat rendez, melyek szervezésében, valamint a sportolók felkészítésében Gábor évek óta aktívan részt vesz. A tapasztalt szakember vezetésével így igen hatékonyan telt az ezred edzése.

A szabadtéri pályán a felderítők a Spartan Race elemeihez hasonló - de azoknál jóval nehezebb - akadályok segítségével megtapasztalhatták, mi várja majd őket az éles versenyen, továbbá elsajátíthatták a megfelelő fogási-, mászási- és ugrótechnikákat, tesztelhették képességeiket. A nagykanizsai Spartan Race Sprint versenyen összesen 20-23 akadályt kell majd leküzdeniük a katonáknak az 5-8 km-es távon, rendszeresített katonai egyenruhában.

Mivel a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményességének az egyik alappillére a jól felkészült és fegyelmezett katona, az ezred vezetése fontosnak tartja, hogy a felderítők hasonló kihívásokat teljesítsenek. Az ilyen megmérettetések által szinten tartható, valamint fejleszthető az állomány jó állóképessége, ereje, gyorsasága és ügyessége különböző - a mindennapitól eltérő - szituációkban. A problémamegoldó készség ilyen, fizikai megterhelés alatti fejlesztése is nagyon fontos a felderítő katonák számára.

A szurkolni vágyókat várjuk szeretettel Nagykanizsán, 2019. március 31-én!

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy