Amerikai katonák tartottak felkészítést Debrecenben

2021.08.05

Újonnan beszerzett eszközök használatára képezték ki a felderítő ezred katonáit.

Eszközismereti, illetve eszközhasználati képzést hajtott végre a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred és az egységszintű alakulatok felderítő szakaszainak állománya (MH 5. Bocskai István Lövészdandár, MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar) július 12. és 23. között Debrecen helyőrségben. Az USA FMF (Foreign Military Financing) program keretén belül érkezett felderítő eszközök használatára irányuló képzést az amerikai egyesült államokbeli VSE Corporation tartotta.

A hatékony oktatási módszereknek és a felkészült, rutinos oktatóknak köszönhetően a felderítők elsajátították az újonnan érkezett eszközök használatát. A kéthetes kiképzésen a felderítők az elméleti oktatást követően gyakorlatban is kamatoztatták megszerzett tudásukat - terepen kellett helytállniuk az oktatók által berendezett gyakorló pályán Debrecenben, majd Hajdúhadházon a Vay Ádám Kiképzőbázison.

A nemrégiben érkezett automata útvonalfelderítő készlet és megfigyelő eszközök a harcászati szintű felderítésben nagy szerepet játszanak, illetve hatékonyabbá teszik a felderítő katonák feladatvégrehajtását.

A sikeres kiképzést követően oklevelek átadására került sor a résztvevő állomány számára.

Írta: Bonta Dániel hadnagy

Fotók: Bódi László őrvezető