„Azokat a nőket, akik komolyan veszik a munkájukat, tisztelik a férfiak.”

2021.03.08

Interjú Erdei-Hajdu Barbara őrvezetővel.

Erdei-Hajdu Barbara őrvezető az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél szolgál, és jelenleg az Acélkocka Altiszti Tanfolyam pilótanélküli felderítő repülő szakmai képzésén vesz részt. Nőnap alkalmából katonai pályájáról beszélgettünk vele, és arról is megkérdeztük, ő hogyan képzeli az ideális női katonajelöltet.

Mit csináltál, mielőtt katona lettél? Hogyan lettél katona?

Egy mezőgazdasági gyárban gépkezelőként dolgoztam.

Nagypapám kiskoromban nagyon sok katonás sztorit mesélt, hogy milyen volt az ő idejében, és nagyon megtetszett. Szóval mondhatnám úgy is, hogy ez egy gyerekkori álmom volt, hogy egy nap én is katona leszek. Aztán egyik nap keresztanyukám, aki a honvédségnél közalkalmazottként dolgozik, felhívott, hogy toborzás van a honvédségbe, és hogy miért nem próbálom meg. Aztán megpróbáltam, és szerencsére sikerült is a jelentkezés.

2017. november 13-án megkezdődött az alapkiképzés Kecskeméten a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, amit sikeresen teljesítettem. Ezután a pályafutásomat a MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál folytattam a 62. Lövészzászlóalj lövész katonájaként Hódmezővásárhelyen.

Szabadidődben mivel szeretsz foglalkozni?

Szabadidőmben szeretek a szabadban lenni, kirándulni, biciklizni, a barátaimmal lenni, olvasni.

Számodra mik voltak azok a vonzó tényezők, amelyek a honvédség mellett szóltak?

Csapatmunka. Változatosság. Biztos jövő. A honvédség kitörést jelentett számomra az unalmas hétköznapokból.

A családod hogyan állt a döntésedhez, hogy nőként katona leszel?

A szüleim nagyon örültek neki, és mindenben támogattak. Büszkeséggel töltötte el őket, hogy ilyen hivatást választottam, főleg a nagypapámat.

Hogyan kerültél a felderítő ezredhez?

2018-ban leszereltem családi problémák miatt, de szerencsére ezek megoldódtak, így 2019 februárjában bementem a toborzó irodába, ahol találtak nekem beosztást a felderítőknél. Március 4-én már meg is kezdtem az első napom.

Jelenleg mik a feladataid? Az Acélkocka Altiszti Tanfolyam elvégzése után mivel fogsz foglalkozni?

Jelenleg nyilvántartó beosztásban vagyok a Pilótanélküli Felderítő Repülő Századnál. A század napi életének dolgait intézem, vezetem a létszámokat és ehhez hasonlók. Az Acélkocka elvégzése után beosztott altisztként pilótanélküli felderítő repülőeszközökkel fogok foglalkozni, ismertebb nevükön drónokkal.

Hogyan látod a jövődet a katonai pályán? Mik a terveid rövid és hosszú távon?

Rövidtávon: a szakma sikeres elsajátítása a legfontosabb számomra.

Hosszútávon: folyamatosan szeretném képezni magam, idegennyelvet tanulni, misszióba menni.

Volt olyan pillanat, amely különösen nehéz volt a számodra a katonai pályád során?

Mikor az első orvosi alkalmassági vizsgálatra mentem, sajnálatos módon egészségügyi problémával küzdöttem, és nem volt biztos, hogy megkezdhetem az Alapkiképzést. Ez elég rossz érzés volt számomra, vagy mikor le kellett szerelnem, az is nehéz pillanat volt.

És melyik volt a legkedvesebb pillanat számodra?

Nagyon sok kedves pillanat van a honvédségben, mégis úgy gondolom, hogy a legkedvesebb az volt, amikor első nap megjelentem a felderítő ezrednél, és mindenki annyira segítőkészen és kedvesen fogadott. Vagy mikor éppen utaztunk valahova, és egy kislány a buszról integetett és puszit küldött. Vagy mikor az Acélkockán a társaim megleptek egy pólóval, amin a raj fotója volt, úgy, hogy nem is számítottam rá.

Hogyan jössz ki férfi kollégáiddal? Ők hogyan viselkednek veled?

Férfi kollégáimmal jó a kapcsolatom. Azokat a nőket, akik komolyan veszik a munkájukat, tisztelik a férfiak.

Szerinted van olyan része a munkádnak, amiben egy nő jobban tud teljesíteni, mint férfi kollégái?

Véleményem szerint mindegy, hogy valaki nő vagy férfi, a lényeg az, hogy mindenki a saját feladatában, szakmájában a legtöbbet tudja kihozni magából.

Mit üzennél azoknak a nőknek/lányoknak, akik katonai pályán gondolkodnak? Szerinted milyen az ideális női katonajelölt?

Azt üzenném nekik, hogy semmi sem lehetetlen, csak akarni kell. Legyenek bátrak és kitartóak, és merjenek lépni, szakadjanak ki a szürke hétköznapokból, és legyenek egy igazán jó csapat részesei. Egy ideális katonanő legyen bátor, kitartó, magabiztos, fegyelmezett, kötelességtudatos, és ne ijedjen meg az első akadálytól, ami elé gördül. Emellett legyen becsületes, bajtársias és lojális, és tudjon csapatban dolgozni, lehessen rá számítani.