Célkeresztben a felderítő képesség

2019.09.24

A "REJTETT PORTYA 2019" elnevezésű gyakorlat szakmai napján a felderítő ezred a Magyar Honvédség szervezeteinek vezető állományát és felderítő szakembereit fogadta.

Az eseményt Kajári Ferenc dandártábornok, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat Felderítő Csoportfőnökség csoportfőnöke nyitotta meg, majd Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka köszöntötte a résztvevőket. A program során a huszonnégyesek bemutatót tartottak az újonnan érkezett és a rendszeresített felderítő eszközeikről, a gyakorló állomány vezetői pedig ismertették az ideiglenesen kialakított ISR felderítő alegység feladatait, elért eredményeit, illetve a szerzett felderítési adatokat.

A háromhetes komplex felderítő szakharcászati gyakorlat során a katonák jelenleg második alkalommal gyakorolják a 72 órás folyamatos feladat-végrehajtást, mely során valósághű "bejátszásokra" reagálva kell döntéseket hozniuk és cselekedniük. A szakmai nap célja az volt, hogy a honvédség alakulatainak parancsnokai és felderítő szakemberei, valamint az egyéb honvédségi szervezetek vezetői a helyszínre látogatva teljes képet kaphassanak arról, hogy éles helyzetben a felderítők milyen szaktevékenységgel tudják őket támogatni.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy