Debreceni felderítők sikere a huszárok útján

2021.06.02

A MH KFOR kontingens részeként az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred nyolc katonája teljesítette sikeresen a Hussar's March ("Huszárok Menete") elnevezésű nemzetközi sporteseményt május 31-én a Novo Selo-i táborban, Koszovóban.

Május utolsó hétvégéjén a lengyel kontingens által megszervezett két sportesemény, tiszteletet állít egyrészt a lengyel veteránoknak, másrészt pedig nemzetközileg minden ENSZ békefenntartó misszióban szolgáló NATO katonának.

Május 29-én, szombaton a "Murph Challange" három kategóriájában mérettethették meg magukat a versenyzők, ezzel emléket állítva Michael Patrick Murphy hadnagynak, aki Afganisztánban vesztette életét 2005-ben a Vörös Szárnyak Hadműveletben. A kiválóan helytálló katona emlékére a CrossFit közösség minden évben közösen emlékezik egy feladatsorral, mely Michael kedvenc edzése volt.

Május 30-án, vasárnap szervezték meg a "Hussar's March", avagy ,,Huszárok Menete" elnevezésű teljesítménytúrát, amely a magyar-lengyel huszárkultúrának, és a kezdetben könnyűlovas, majd nehézlovassággá átalakított lengyel szárnyas huszároknak állít emléket, utóbbiak egyik legnagyobb haditettüket 1683 őszén Sobieski parancsnok vezetésével a Bécs városát ostromló török hadsereg megsemmisítésében érték el. A feladat 11,3 km táv megtétele, melyre összesen 2 órát kapnak a versenyzők - ugyanakkor a lengyel szintidő 80 perc, úgyhogy ennek a megközelítése volt a cél mindenki számára. Nehezítésképpen a résztvevőknek a kezdeti 2 kilométert nem csak fegyverrel, mellényben és sisakban, de nem kevesebb, mint 10 kg súlyú hátizsákban kell megtenni. A menetben a Felderítő Ezred nyolc katonája is részt vett két csapattal, melyből az egyik 11. (80 perc), a másik pedig 27. (88 perc) helyezést ért el a 49-ből, egyben ez volt a legjobb idő a többi magyar csapat között.

Eredményeikhez gratulálunk!

Írta: Bari Botond őrvezető

Fotók: Nagy Roland őrvezető