Egyhetes programsorozattal ünnepeltek a felderítők

2019.11.18

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred 2019. november 5-11. között Szent Mártonra, a felderítők védőszentjére emlékezett.

November 11. minden évben kiemelt ünnepnap a felderítők számára. A bornemisszások Szent Márton püspök, a felderítők védőszentje előtt tisztelegnek, méghozzá egy teljes héten át. A sok éves hagyományoknak megfelelően az ezred felderítő versenyt rendezett, kiegészítve egyéb kísérő rendezvényekkel.

Kedden kezdetét vette a XIV. Szent Márton Nemzetközi Felderítő Verseny, melyre a 6 magyar csapaton kívül 4 külföldi csapat is nevezett. A két lengyel, egy román és egy horvát delegáción túl az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, az MH Ludovika Zászlóalj, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint természetesen az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred csapata is képviseltette magát a megmérettetésen. A verseny célja a magyar, illetve külföldi alakulatoktól delegált csapatok lőkészségének, ügyességének, fizikai felkészültségének és tájékozódó képességének összemérése volt.

Az első versenynap a lövészetről szólt, ahol a pontosság mellett az állóképességre is szükség volt. A 100 méterre kihelyezett céltáblára minden versenyző három körben adott le lövéseket, először fekvő, majd térdelő, végül álló tüzelési testhelyzetben. A feladatot nehezítette, hogy a tárcseréket futás előzte meg, illetve hogy a csapatnak csak 3 perce volt, hogy minden lövéssel célba találjon.

Szerdán a Bükk felé vették az irányt a versenyzők, ahol sor került a felderítő járőrversenyre. A verseny során a csapatok a különböző állomásokon különböző feladatokat hajtottak végre, az állomásokat pedig az egyes helyszíneken megadott koordináták alapján keresték meg. Fegyverzetüket és felszerelésüket végig maguknál tartották, a hátizsák tömege a verseny teljes ideje alatt minimum 10 kg kellett, hogy legyen (az elfogyasztandó víz nélkül). Több területen is bizonyítaniuk kellett a versenyzőknek: a térképpel való tájékozódás mellett volt késsel célba dobás, kötélhíd leküzdése, sebesült- és utánpótlás-szállítás, keresés-kutatás, vízi átkelés, valamint akadálypálya is. A teljes táv összesen 36 kilométert tett ki, de van olyan csapat, aki 40 kilométert is menetelt a "kalandozás" során. A haladást nehezítették a Bükki Nemzeti Park természeti akadályai, valamint az állomásokon végrehajtott feladatokból adódó fáradtság.

A verseny harmadik napján, csütörtökön fegyveres váltón kellett bizonyítaniuk a katonáknak. A csapat minden tagja 1000 métert küzdött le egyenruhában és katonai bakancsban, stafétaként pedig egy gumikarabélyt kellett átadniuk egymásnak.

Az embert próbáló háromnapos verseny ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult.

A lőverseny eredményei:

 • III. helyezett: 9th Recce Regiment, Lengyelország
 • II. helyezett: 317th ISR Regiment, Románia
 • I. helyezett: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred
 • Legjobb lövő: Szabó Konrád őrmester, MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred

A járőrverseny eredményei:

 • III. helyezett: 9th Recce Regiment, Lengyelország
 • II. helyezett: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred
 • I. helyezett: 2nd Recce Regiment, Lengyelország

A fegyveres váltó eredményei:

 • III. helyezett: 317th ISR Regiment, Románia
 • II. helyezett: 9th Recce Regiment, Lengyelország
 • I. helyezett: 2nd Recce Regiment, Lengyelország

Összesített eredmények:

 • III. helyezett: MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred
 • II. helyezett: 9th Recce Regiment, Lengyelország
 • I. helyezett: 2nd Recce Regiment, Lengyelország

A pénteki nap a hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással kezdődött, majd a felderítő ezred zenekari kísérettel menetet hajtott végre a Kossuth Laktanyához közeli Megtestesülés Templomba. A katonák Szent Márton emlékének tartott szentmisén vettek részt, melyet a Debrecen Helyőrségi Zenekar rövid előadása is kiegészített. Az esemény a laktanyában folytatódott, ahol ünnepi állománygyűlés keretében különböző elismeréseket adtak át, valamint kihirdették az év felderítőit is: Kiss Gábor századost, Szász Róbert zászlóst és Deák Dániel szakaszvezetőt. Az állománygyűlést ünnepi ebéd követte, az este folyamán pedig a katonák és partnereik a Felderítő Bálon engedhették ki a gőzt.

November 11-én, hétfőn az ezredtörzs Egerbe indult, hogy Szent Márton napján, törzstanulónap keretében méltóképp zárhassák az ünnepi hetet. Az egri várban tett ismeretterjesztő látogatás után a bornemisszások koszorút helyeztek el az ejtőernyősök és az Egri Helyőrségben szolgált katonáknak emléket állító kopjafánál.

Írta: Pallás Lilla hadnagy

Fotók: Pallás Lilla hadnagy, Nagy Martin Tamás közkatona, Bódi László őrvezető