Együtt ünnepeltek a lövészekkel a felderítők

2021.11.11

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred is részt vett 2021. november 5-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nagyszabású ünnepségén, a debreceni Kossuth téren.

Különböző felderítő eszközöket tekinthettek meg és próbálhattak ki az érdeklődők pénteken, Debrecen főterén, ahol a Bocskai dandár 70 éves évfordulója alkalmából tartottak izgalmas programokat a helyőrségi alakulatok. A huszonnégyesek sátrában ki volt állítva lokátor, forgó- és merevszárnyas felderítő drón, felderítő és figyelő műszerek, valamint zavaró készülék is. Ezek mind olyan eszközök, melyeket éles feladatok során is használnak a katonák, például misszióban, határvédelmi feladatokban. Az eszközök kiállításán felül a bornemisszások látványos katonai közelharc bemutatóval is készültek a főtéren megjelent nézők számára.

A felderítő ezred közös múltja a Bocskai dandárral 2007-re nyúlik vissza, amikor az addig önálló MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj Egerből Debrecenbe költözött, és a Lövészdandár egyik kötelékzászlóaljaként működött tovább. Az ezred 2018. január 1-jével nyerte vissza önállóságát, a Magyar Honvédség Katonai Egységes Felderítő Rendszer kialakításának részeként.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy