Ezredsorakozón emlékeztek Szent Mártonra

2021.11.15

A felderítők védőszentje előtt tisztelegtek az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái 2021. november 11-én.

A járványügyi helyzet miatt az egyébként hagyományos felderítő járőrverseny idén ugyan elmaradt, de a huszonnégyesek így is méltóképp ünnepelték fegyvernemi napjukat. Ezredsorakozó keretében, a zászlófelvonást követően először felolvasásra került Magyarország honvédelmi miniszterének és a Magyar Honvédség Parancsnokának köszöntő levele, majd számos elismerés átadására került sor. Kihirdették az év felderítőit is:

  • Az év felderítő tisztje: Szabó Imre főhadnagy
  • Az év felderítő altisztje: Racskó Péter törzszászlós
  • Az év felderítő tisztese: Komlósi József őrvezető

A Felderítő Nap egyik szintén hagyományos mozzanata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar felderítő szakos hallgatóinak barettsapka-átadási ceremóniája. Ilyenkor a negyedéves hallgatók ünnepélyesen átadják harmadéves társaiknak a felderítők egyik szimbólumát, a zöld barettsapkát.

Az ünnepélyes ezredsorakozó zárásaként Szentesi Csaba alezredes, görög katolikus tábori lelkész lélekhez szóló szavait hallhattuk, melyet az ezred megáldása és közös imádság követett.

A felderítők minden év november 11-én emlékeznek meg Szent Márton püspökről, aki maga is katonaként szolgált a IV. században. Emberként és katonaként is elismerést, tiszteletet váltott ki kortársaiban, és kivételes tettei halála után sem merültek feledésbe. Szent Márton szellemisége magában hordozza mindazokat az erényeket, amelyek példaértékkel szolgálhatnak a felderítő katonák számára. 

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy