Felkészítésen az operátorok

2019.03.19

A Pilótanélküli Felderítő Repülő Század mesteroperátorai az SUAV alaptanfolyam szakmai részét tartották a képzésen résztvevők számára.

Az SUAV (Short-Range Unmanned Aerial Vehicle) alaptanfolyam két hét alapozó elméleti felkészítéssel kezdődött Szolnokon, melyen az MH 2. Különleges Rendeltetésű Dandár RAVEN típusú pilóta nélküli repülőgép kezelői is részt vettek. 2019. március 4-től kezdődően a tanfolyam szakmai típusképzéssel folytatódott Debrecenben, az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél, ahol a Pilótanélküli Felderítő Repülő Századhoz tervezett állományt képezték ki a SKYLARK I-LE típusú felderítő drón használatának elméletére. A résztvevők március végén vizsgáznak is a tanultakból.

Az alaptanfolyam következő szakaszában a katonák először szimulátoron tesztelik képességeiket és tudásukat. A felszállás nélküli, de valósághű begyakorlást követően, a tavaszi időszak végétől kezdve gyakorlati képzésre is sor kerül, ahol a tanfolyamon résztvevők éles repülési feladatokat hajtanak majd végre. A képzés elvégzését követően a katonák hatósági engedélyt kaphatnak a SKYLARK I-LE eszköz kezelésére, és operátorként helyezkedhetnek el a századnál.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy