Harctéri körülmények között is életet tudnak menteni

2019.08.06

Komplex harctéri sérültellátó tréningen vettek részt a felderítő ezred katonái.

A tanfolyam, mely a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Sürgősségi Orvostan Tanszék szakmai koordinációjával került lebonyolításra, a DE Interaktív Orvosi Gyakorlati Központjában egy egyhetes elméleti blokkal kezdődött, melyet készségfejlesztő gyakorlatok is kiegészítettek. A felderítők itt elsajátíthatták a sürgősségi ellátás elméleti és gyakorlati alapjait - különböző szimulációs eszközök segítségével, kifejezetten harctérre adaptálva.

Az elméletet kiegészítve, a DE Klinikai Központ Igazságügyi Orvostan jóvoltából a katonák egy boncoláson is interaktívan vehettek részt annak érdekében, hogy a megszerzett tudást könnyebben átültethessék a valódi sérültellátásba.

Az alapozó ismeretek megszerzését követően a készségfejlesztő gyakorlatokat nehezített, harctérre adaptált körülmények között is megismételték a felderítők, hiszen szükség esetén éjjellátóval, valamint gázálarcban is végre kell tudni hajtani az életmentő mozdulatokat. A tanfolyam összetettségét az adta, hogy a résztvevőknek komplex harcászati feladatok végrehajtása közben - akár ellenséges tűz alatt - kellett alkalmazniuk a tanult sérültellátást.

A képzés végén a felderítők sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát tettek, valamint egy teljes harctéri szimuláció keretében bizonyították rátermettségüket a harctéri életmentésre. A sikeres vizsgákhoz ezúton is gratulálunk!

Írta: Pallás Lilla hdgy. és Gulyás Gábor mentőtiszt

Fotók: Pallás Lilla hdgy. és Pánczél Mátyás r. tzls.