Ismét repülőnapon a felderítők

2021.10.05

Ezúttal a balkányi repülőtéren tartottak bemutatót a felderítő ezred katonái.

A Balkány településen található Plangi Sportrepülőtéren immár második alkalommal rendeztek repülőnapot, melyre a felderítő ezred katonáit is meghívták. A repülés szerelmesei nemcsak különféle haditechnikai eszközökkel ismerkedhettek meg 2021. szeptember 25-én, hanem látványos ejtőernyős ugrásokat is láthattak a közvetlen közelükben történő földet éréssel. A második körben pedig négy hatalmas zászló lobogását csodálhatták meg az érdeklődők a levegőben: Magyarország, a NATO, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint a felderítő ezred zászlajával ereszkedett négy tapasztalt ugró.

Az eseményt a repülőtér tulajdonosa, Plangár János nyitotta meg, vendégként pedig beszédet mondott Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, vadászpilóta és Magyarország első űrhajósa. A rendezvényen összegyűltek gépeikkel a légi sportok szerelmesei nemcsak a térségből, hanem szerte az országból, de természetesen külsős érdeklődők is érkeztek.

A felderítő ezred katonái a már említett ejtőernyős ugrásokon túl különféle szaktechnikai eszközöket hoztak el a rendezvényre. A látogatók kívül-belül megtekinthettek egy BTR-80 típusú páncélozott harcjárművet és egy páncélozott Mercedes katonai terepjárót, ezen felül közelebbről megismerhettek egy pilóta nélküli felderítő repülő eszközt, vagyis katonai drónt és annak kezelő felületét is. Terítéken voltak különböző funkciójú távcsövek és egy földi lokátor is.

A katonás programokon túl erőteljes bevonulóval kápráztatta el a közönséget Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guinness rekorder, továbbá voltak sárkányrepülős, ultrakönnyű repülős, Bulldog és Movit bemutatók is. A látogatók élvezettel fogadták a Mi-17-es katonai helikopter érkezését is, melyből a felderítők hajtották végre ugrásaikat. Az ejtőernyősök a bemutató végeztével Debrecenbe is átrepültek, ahol a 4. WizzAir Debrecen Airport Run futóversenyen is ugrásokkal mutatkoztak be.

Plangár János elmondta, hogy régi nagy álma vált valóra 2019-ben, mikor jogerősen is megnyílhatott a balkányi sportrepülőtér, ahol a sportolók immár a légi tevékenységek széles skáláját űzhetik. A különféle repülős képzések indításával elsősorban a fiatalokat szeretné megszólítani, de a jelenleg is szerteágazó szakterületeken túl a közeljövőben ejtőernyős szakosztályt is kíván indítani az itt működő egyesületen belül. Fontosnak tartja a honvédséggel való együttműködést, mely nemcsak a szakmai közönség számára jelenthet érdekességet, de a toborzás ügyét is elősegítheti.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy