Különleges meteorológiai tanfolyamon a felderítők

2018.12.04

Meteorológiai ismereteit bővítette az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred pilóta nélküli felderítőrepülő-kezelői állománya november végén.

Az elméleti oktatáson a katonák felfrissítették tudásukat olyan témákban, mint a frontok, ciklonok és anticiklonok jellemzői, a felhőzet, zivatarok, szélnyírás, termikus feláramlások. Részletesen tanultak a repülést befolyásoló meteorológiai jelenségekről, valamint elsajátították a repülésmeteorológiai táviratok és előrejelzések olvasását. Képessé váltak radarok, műholdak és villámlokalizációs rendszerek által előállított információk értelmezésére, illetve különböző meteorológiai portálok kezelésére is.

A tanfolyam a Magyar Honvédség történetében eddig egyedülálló, hiszen a pilóta nélküli repülőeszközök kezelőszemélyzetei számára kiemelten fontos, hogy behatóan ismerjék a meteorológia specifikus ágazatait, és ezzel biztonságosan és eredményesen üzemeltethessék felderítő repülőeszközeiket.

A foglalkozás vezetői a MH Geoinformációs Szolgálat meteorológiai osztályairól érkeztek az ezredhez. A két szervezet közötti együttműködés a jövőben is folytatódik majd a felderítőeszközök védelme, valamint a megfelelő szintű felderítőtevékenység végrehajtása érdekében.


Írta és fotó: Pallás Lilla hadnagy