Légcellás ejtőernyős képzésen a felderítők

2019.08.28

2019 nyarán légcellás alaptanfolyamon vettek részt a felderítő ezred ejtőernyős beosztású katonái.

Az ejtőernyős beosztású felderítők mögött 40-50 bekötött körkupolás ugrás áll, amikor a légcellás alaptanfolyamra érkeznek. A képzés kéthetes elméleti résszel kezdődött, mely során a levegőben végrehajtandó feladatok és vészhelyzetek megoldásának, illetve a földet érés szabályainak elsajátítására is sor került. Ezt követően a katonák vizsgát tettek elméletből, valamint a leoldózár használatából, és csak ezután térhettek rá a légcellás ejtőernyőkkel történő ugrásokra.

Az éles végrehajtásokat bekötött légcellás ugrásokkal kezdték 1200 méter magasról, ahol az oktatók felmérték a résztvevők szabályos gépelhagyását, illetve a levegőben történő légcellás ejtőernyő-kezelést, a légi lépcső kialakítását, az iskolakör kivitelezését. A következő szinten a katonák már önállóan nyitották ejtőernyőiket először 1200 méterről, majd fokozatosan egyre feljebb haladva, végül 4000 méter magasból. A nyitási magasság minden esetben 1000-1200 méter volt. Az oktatók folyamatosan ellenőrizték a helyes zuhanási testtartást, a zuhanási idő betartását, valamint a stabil nyitási pozíciót. A katonák légbiztonságának növelése érdekében, 2000 méter fölött, zuhanás közben további gyakorlatokat is végrehajtottak, például jobb- és balspirált, valamint előre- és hátra szaltót. A fenti gyakorlatokat először Mars-291 típusú tanuló ejtőernyővel hajtották végre, majd körülbelül a 20. ugrás után felvették az MC-5 taktikai siklóejtőernyőt. Utóbbival először pár ugrás alatt megszokták a típuskülönbséget, majd a képzés kiegészült a katonai sajátosságokkal is: felszereléssel, illetve fegyverrel történő ugrással.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis által tartott képzésen a Mélységi Felderítő Század kijelölt ejtőernyősei is részt vettek, akik a tanfolyam elvégzése után jogosulttá váltak légcellás ejtőernyővel is ugrani az eddigi körkupolás ugrások mellett. A felderítő ezred képzett ejtőernyősei egyébként egész évben szinten tartják tudásukat annak érdekében, hogy éles helyzetben azonnal bevethetőek legyenek.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy