Spartanok lettek a felderítők

2019.04.01

Március utolsó napján 50 felderítő katona várta a rajtjelet Nagykanizsán, a Spartan Race Sprint versenyen. Nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy gyakorló öltözetben és bakancsban teljesítik a 7,2 kilométer hosszú, 20 akadállyal nehezített pályát.

A verseny előtt dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettese köszöntötte a katonákat, akik közösen melegítettek be a velük egy futamban induló 200 civil versenyzővel.

A startnál indított ködgránát füstjén átfutva kezdetét vette a kihívás. Palánkmászás, kúszás, homokzsák-, kőgolyó- és murvával teli vödrök cipelése, dárdadobás, kötélmászás, majomlétra, valamint különböző függeszkedő akadályok is nehezítették a sportolók dolgát. Többször gázoltak térdig érő iszapban és derékig, esetenként mellkasig érő vízben. A katonák nem csak egymást segítették az akadályok leküzdésében, hanem a vetélytársaknak is "segítő jobbot" nyújtottak, ezzel is erősítve a "civil-katona" kapcsolatot.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a csapat felkészülését Zimányi Gábor, OCR-edző is segítette, a megfelelő erőnléti edzésprogramot pedig Mák Norbert hadnagy, az ezred testnevelő tisztje állította össze és vezette le heti rendszerességgel.

A felkészülésük eredményeként az 50 katona mindegyike leküzdötte a távot, valamint a 243 beérkezett csapatból 31. helyezett lett a teljes Magyar Honvédséget képviselő MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred csapata.

Írta: Varga Sándor zls.

Fotók: MH 5. LDD