Szakmai látogatás a felderítőknél

2021.09.30

A Terrorelhárítási Központ munkatársai és a MH Egészségügyi Központ Repülőorvosi Bizottsága tett látogatást a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezrednél.

A felderítő szakterület kihívásain volt a hangsúly 2021. szeptember 23-24-én Debrecen helyőrségben, ahol a TEK és a ROB munkatársai betekintést nyerhettek az ezred katonáinak szakmai tevékenységébe. Előadások keretében megismerhették a különféle felderítő eszközöket és azok képességeit, továbbá testközelből szemlélhettek meg egy ejtőernyős kiképzési foglalkozást az előkészületektől egészen a kiugrás pillanatáig.

Csütörtökön Hajdúszoboszlón, pénteken pedig Hajdúhadházon zajlott a gyakorlás - a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis közreműködésével -, nappaltól egészen éjszakai körülményekig. A felderítők - egyéni képesítésüknek megfelelően - bekötött körkupolás, illetve légcellás ejtőernyővel ugrottak Mi-17-es helikopterből, 500-3000 méter magasságból. A már több száz ugrást maguk mögött tudó résztvevők magabiztosan teljesítették a feladatokat, és teljes sötétségben is sikeresen értek a célterületre.

Hajnal István ezredes, a felderítő ezred parancsnoka fontosnak tartja, hogy a különböző szakmai szervezetek közelebbről is megismerhessék a felderítők munkáját és eszközeit, hiszen csak így biztosítható a hatékony együttműködés. Mivel a 24-es a Magyar Honvédség egyetlen felderítő alakulata, így egyfajta szakmai központként is funkcionál végrehajtói szinten.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy