Szent Márton előtt tisztelegtek a felderítők

2018.11.18

A felderítők védőszentje, Szent Márton tiszteletére rendezett programsorozatot az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred november 8-9-én.

November 8-án felderítő versenyen mérhették össze ügyességüket, fizikai felkészültségüket és tájékozódó képességüket a csapatok. Az ezred katonáin kívül a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint az Egri Nyugállományúak és Tartalékosok csapatai is részt vettek a megmérettetésen. Az erőpróbán több területen is bizonyítaniuk kellett a versenyzőknek: a térképpel való tájékozódás mellett volt hadseregismerettel összekötött célfelderítés, szennyezett terep, illetve kúszófolyosó leküzdése, személygépkocsi-tolás, sebesültszállítás, kézigránátdobás, valamint fegyverek szét- és összeszerelése. Az egyes állomások közötti mozgást a viszonylag nagy távok és a hajdúhadházi gyakorlótér természeti akadályai nehezítették, miközben a legjobb idő elérése volt a cél. A versenyen az első helyezett a Harcászati Hírszerző Század csapata lett, másodiknak a parancsnokság és törzs csapata futott be, a harmadik helyen pedig a Csapatfelderítő Század zárt.

November 9-én reggel, a zászlófelvonást követően az ezred a Debrecen Helyőrségi Zenekar kíséretével menetet hajtott végre a Megtestesülés Templomba, ahol a katonák Szent Márton emlékére tartott istentiszteleten vettek részt.

A program a Kossuth-laktanyában állománygyűléssel folytatódott, amelyen elismeréseket is átadtak. A rendezvényen - mások mellett - részt vett Rumi Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság felderítőfőnöke is. A "100 éves a felderítés" című vándorkiállítást Kajári Ferenc dandártábornok, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat felderítő csoportfőnöke nyitotta meg. Az egész napos program a hagyományos felderítőbállal zárult.


Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy