Új, többfunkciós távcső a felderítőknél

2019.03.13

Komplex képzésen vettek részt az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred mélységi felderítő és csapatfelderítő századának katonái a napokban. A "Vector 21" elnevezésű, lézeres távolságmérővel egybeépített, digitális binokuláris távcső használatáról a svájci gyártó cég munkatársa tartott angol nyelvű felkészítést. 

A távolságmérésen kívül mágneses azimut (a mágneses északi iránytól való szögeltérés) meghatározására, valamint vertikális szögmérésre is alkalmas eszközt a felderítő katonák saját szakfeladataik során is képesek alkalmazni. Az eszköz segítségével képesek gyorsan és pontosan meghatározni a céltárgy távolságát, irányát, magasságát és akár a pontos koordinátáját is, majd kábelen vagy "bluetooth" kapcsolaton keresztül digitálisan rögzíteni ezeket az adatokat.A távcső alkalmas még a tüzérségi tűz helyesbítéséhez szükséges adatok azonnali meghatározására is. 

A képzés elméleti részében az eszköz képességeit ismerhették meg, később pedig a gyakorlatban is alkalmazták a tanultakat. Az új eszközök teljes alkalmazási spektruma nagyban hozzájárul, hogy a felderítők a kor kihívásainak megfelelve képesek legyenek a felderítési adatok gyors és pontos megszerzésére.

A képzésen a felderítőkön kívül részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, valamint az MH Anyagellátó Raktárbázis katonái is.

Írta: Szabó Imre hdgy.

Fotók: Pallás Lilla hdgy.