Vízi kiképzésen a felderítők

2020.06.30

Vízi kiképzést tartott a felderítő ezred több különböző rendeltetésű felderítő alegység katonáinak, valamint az Acélkocka altiszti tanfolyam felderítő szakos hallgatóinak.

A katonák először tantermi foglalkozások keretében ismerték meg az elméleti tudnivalókat és biztonsági rendszabályokat, majd valódi terepviszonyok között, a Holt-Tiszán gyakorolták a nyíltvízi úszást és a vízi mentést.

Ezt követőn a hagyományos, rendszeresített vízi járművek használatát gyakorolták a katonák, hiszen elsősorban ezen közelítik meg a célok, célobjektumokat a tűzcsoportok és rajok. Ezek az eszközök motorral is felszerelhetők, de evezővel is alkalmazhatók. A gumicsónak és rohamcsónak használatán túl a honvédek megismerkedtek az úgynevezett "szükségátkelő eszközökkel" is. Olyan eszközöknek a használata, amelyeket a katonák saját maguk készítenek és fennmaradnak a vízfelszínen (pl. tutaj, úszócsomag), elengedhetetlen, ha rendszeresített eszközök nem állnak rendelkezésre.

A hét során nehezítő tényező volt, hogy a katonák fegyverrel, könnyű harcászati felszereléssel, egyenruhában és bakancsban teljesítették a feladatokat, amely komoly erőpróbának számít a vízben. A holt-tiszai begyakorlást követően a felderítők a megáradt élő Tiszán alkalmazták a tanultakat.

A "vízi akadályok leküzdése" komplex feladat, nem csupán átkelésből áll, hanem a folyó és a vízparti objektumok (pl. hidak, kompok, partszakaszok, gázlók) felderítése és biztosítása is beletartozik. Az egyhetes kiképzésen a katonák megtanulták raj és csoport szinten alkalmazni ismereteiket.

A vízi kiképzés egy a sok olyan gyakorlás közül, ahol több különböző rendeltetésű felderítő alegység dolgozik egymással együttműködve. Az ezred kiképzésén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred felderítőin kívül részt vettek az Acélkocka altiszti tanfolyam felderítő szakos hallgatói is. A bajtársi kapcsolatok megszilárdításán túl a legfőbb eredménye ezeknek a kiképzéseknek, hogy egységesítik az eljárásokat és ránevelik a katonákat, alegységeket az összfegyvernemi együttműködésre. A jövőben az ilyen kiképzések még nagyobb szerepet kapnak a katonák megfelelő szakmai felkészültségének elérése és fenntartása érdekében.

Írta és fotók: Pallás Lilla hadnagy